Ponty (Cyprinus carpio)

A ponty életmódjára (és rendszerint a többi pontyfélére is) az állandóan vándorló, folyamatos táplálékkereső életmód a legjellemzőbb. Jelenlétére nádasoknál a nádszálak lökésszerű mozgásaiból, nyílt vizeken a vízfelszínen megjelenő buboréksorból (túrás) következtethetünk. Kedveli a vízinövények fiatal hajtásait, az árvaszunyog-lárvákat, víziászkákat, evezőslábú rákokat, de gazdaságokban a legkülönbözőbb növényi táplálékokra is rászoktatható. Elsősorban a jól felmelegedő, iszapos aljzatú, álló és lassan folyó vizeket kedveli. Jól alkalmazkodik a nagy egyedszámhoz, a hőmérséklet- illetve oxigéntartalombeli ingadozásokhoz, vízszennyezésekre nem érzékeny, szennyvíztisztítók utolsó fokozatában tenyészteni is lehet.

A ponty húsa igen kedvelt, jóízű, kissé szálkás. Az első ismert pontytenyésztők az ókori rómaiak voltak, akik a halat a Duna vidékéről telepítették be Itáliába. A középkori Európában a ponty kedvelt böjti eledelnek számított. A keresztény szerzetesek számos országba elvitték, Nyugat- és Észak-Európa kolostoraiban pontyostavakat létesítettek. A  19. sz.-ban tenyésztették ki az európai tógazdaságokban a mai nemes pontyot, amelyet 1877-ben Észak-Amerikában is meghonosítottak. Azóta világszerte számtalan fajtája alakult ki.

A piaci méretű ponty egész évben elérhető. Átlagsúlya 1,7 kg- tól 3 kg- ig terjed. Vásárolható nálunk: tükör, nyurga, pikkelyes ponty. 

Listázás:
Rendezés:
Előnevelt ponty
3 Ft

Előnevelt ponty

Minimálisan rendelhető mennyiség 100.000 db ..

Kosárba Kívánságlista Összehasonlítás
Egynyaras ponty
800 Ft
Kétnyaras ponty
650 Ft